Followers

Sunday, December 11, 2016

Ikan Siakap Stim Lemon


Bahan-bahan:

1 ulas Bawang merah(hiri-hiris )
3 ulas Bawang putih (ketuk)
Seekor ikan siakap(letakkan garam siap-siap)
1 inci halia (ketuk)
2 batang serai (ketuk je)
10biji cili padi(hiris halus)
5batang lobak merah( saya suka guna 'baby carrot')
Bunga kobis( potong kecil) tapi jgn halus sgt...
1biji lemon (guna sikit je)
5-6 biji tomata (suka guna tomato kecil
1 sudu besar sos ikan

Cara masak:

1. Didihkan air dulu dekat pengukus. Masukkan ikan yang telah di campur semua bahan tadi.Macam dalam gambar atas tu.

2. Kukus dalam 20minit. 

3.Angkat dan hidang.

Selamat mencuba resepi dari versi saya.


Resepi Apam Lenggang


APAM LENGGANG

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan santan
1 susu kecil sodabikarbonat
1 cawan gula
sedikit garam
3/4 cawan nasi dikisar dalam 1 cawan air masak



Cara buat:

1.Blend nasi dengan air
2. Masukkan telur,tepung beras & tepung gandum blend semula
3.Masuk pulak telur, santan, sodabikarbonat, gula & garam....kacau sampai sebati 

Kalau malas blend sekali semua... biarkan dalam 1-2jam...simpan la dalam peti sejuk ke

4.Lenserkan minyak pada kuali n lenggang-lenggangkan sampai masak kemudian lipat.
5. kalau nak masak esok xperlu la campurkan santan, simpan dulu masa nak masak baru letak santan yerrr...

Selamat mencuba....saya pun dapat resepi daripa FB..




Kalau nak sedap lagi...letak la kaya original, kaya pandan, neutella, atau apa-apa jerrr kat tengah lipatan...memang lagi sedap la....tapi ni pun dah rasa manis...



Sunday, December 4, 2016

Set Safi Rania Gold Pilihan Saya

Safi Rania Gold antara set penjagaan muka yang sy guna sejak tahun 2010. Pernah stop jap guna sajer gatal nak try produk lain kononnnya, tapi xleh nga kulit muka sy. Then guna semula Safi Rania Gold ni.

Ape yg best guna produk Safi Rania Gold ni bg sy, memang nampak la sikit-sikit perubahan pada kulit muka kita ni yang dah masuk 30++. Memang sesuai sangat la kalau nak guna yang Gold ni dalam lingkungan umur 25tahun dah leh start guna. Bukannya guna sesuatu produk tu terus je nampak muda....huhuhu....bagi sy ambil masa gak..

Memang dah lama sy guna produk ni alhamdulillah memang ini la yg sesuai buat masa sekarang hingga hari ini.Kalau nak tau kena cuba sendiri la.

Ini antara yang saya guna untuk sebelah pagi biasanya sebelum gi kerja  la.


Lepas cuci muka macam biasalah mesti guna Toner,
Tepek kat muka lak Youthful Gold Essence 

Kadang-kadang sy akan ambil serum Elysian lepas guna Toner. Tengok atas kerajinan. Then lepas tu sy ambil dan akhir sekali krim.

tu je lah untuk di siang hari.

Sebelah malamnya pula


cara pemakaian sama  jer.
Sebelah malam sy guna yg ni je..


Thursday, December 1, 2016

Kelebihan Medela Swing BreastPump



Pump yang banyak berjasa pada saya selama ni. Beli masa preggy anak 2nd. So far memang ok guna. Bagi saya masa suc tu lembut jer....Maybe ada setengah orang dia x suka suc lembut. Saya guna juga Specta 3, suc dia agak kuat berbanding Medela...Tapi sangat ok gak.

Medela pump pilihan pertama saya sejak 2011 lagi. masa tu brand ni la tengah naik kirenya. Baca & tanya pendapat kawan-kawan yang pernah guna rata-rata cakap okey. Ada button massage sebelum suc ( yang ada gambar macam air menitik), tu yang saya suke. Biar dalam 2,3 minit xpayah tekan button lain terus suc & kita control pada button + - .

Kalau tak nak direct plug leh la guna batery AA dalam 4biji. Leh la guna masa-masa kecederaan...Pump ni saya x guna heavy. Pump ni saya guna di rumah sahaja. Banyak pump di office guna Spectra.

Pump ni saya nak let go dah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

JOM KLIK SINI