Followers

Thursday, August 18, 2011

:::Tart Nenas Bunga Matahari:::


Alhamdulillah dapat gak buat biskut malam tadi...bertungkus lumus dengan en suami yang gigih membantu walaupun suami tengah sakit gigi....cian kena dera nga isteri dia.Biskut yang kami buat  ni agak susah dan mencabar sikit.Kalau tart nenas yang gulung-gulung tu senang nak watnya.Disebabkan husband suka makan tart nenas yang bentuk bunga matahari kena lah buat.Jom tengok kami buat....


Bahan2nya:

  • 350g tepung gandum
  • 50g tepung jagung
  • 60g butter
  • 175g mentega
  • 70g gula kastor
  • 1/2 esen vanila
  • 1biji kuning telur
  • jem nenas
Cara buatnya:
  • Pukul butter,mentega & gula hingga kembang
  • masukkan kuning telur dan esen vanila,pukul sekejap
  • lepas tu masukkan tepung gandum & jagung
  • Uli sampai rata dan boleh cetak
  • Letakkan jem nenas kat tengah2 bunga 
  • Bakar dalam 180dc,15-20minit.






Wednesday, August 17, 2011

:::Biskut Cornflakes Madu:::


1st time wat biskut ni malam tadi....xsusah pun sebenarnya....ntah kenapa tiba2 terrajin lak nk wat biskut tahun ni....kalau ikutkan malas....sume malas.....mujur 1st wat jadi gak.....ingatkan xjadi....ni pun dengan bantuan en suami....(dia tolong letak ceri & bakar)....jom tengok cara saya wat....budak baru nak belajar ni.....

Bahan2:
  • 200g cornflakes (kalau nak sedap guna yg ada brand)
  • 250g mentega
  • 2sudu besar madu
  • 150g gula kastor
  • letakkan 2,3 titik esen vanila
  • ceri hijau & merah sebagai hiasan(potong kecil-kecil)
Cara nak buatnya meh tengok yg saya wat ni:
1. Cairkan mentega atas kuali dan masukkan gula kastor serta madu hingga cair
2.Masukkan cornflakes,kacau sekejap jer...ti rangup hilang kalau lama-lama
3.Masukkan dalam papercup dah susun atas dulang,bakar dalam oven dalam 15-20minit/hingga kekuningan
4.Sejukkan dulu sebelum masukkan dalam bekas.





Senang jer kan....ni pun saya search gak dalam google masa nak cari resepi....Selamat Mencuba!

Friday, August 12, 2011

:::Apam Polka Dot:::

Nak kongsi sama2 nga korang sume....baru nak belajar wat....rupanya senang jer wat apam ni....padahal dulu sek men vok ambil katering,sekarang ape pun xleh....huhuhu....jom kawan2 kita cuba wat apam ni.....dapat resepi ni dari akak ipar sy....dia memang pakar wat macam2.....memang tukang masak la katakan....


Bahan2:Kalau nk wat 50biji(paper cup medium)


3 biji telur-ambil dr peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus(kastor)
150 ml susu segar/susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry/apa2 ikut rasa sendiri(sy suka blueberry)
pewarna(ikut suka korang nak pakai warna ape)


Bahan2 ni leh cari kat mana2 jer.....


Cara nak watnya pun xsusah....

  1. Masukkan telur,gula kastor dalam mangkuk mixer pukul sampai kembang,agak2 dah kembang masukkan susu,ovalette,baking powder & tepung.Kacau la sampai agak2 dah rata.
  2. pastu,bahagikan lah adunan(nak 3,4 adunan untuk lain2 warna pun xper)
  3. lepas tu masukkan lah adunan tadi dalam bekasnya(masukkan sikit dulu lepas tu letakkan filling baru penuhkan semula)ikut bekas acuan masing2...
  4. masukkan lak pewarna kesukaan dan titikkan untuk jadi dot dot....
  5. Last sekali kita kukuskan apam ni dalam masa 10-15minit(hingga masak)...
senang jer kan....Selamat Mencuba....

Ni lah hasilnya yang saya wat......
warna yang saya suka.....berintikan blueberry...sedia untuk dimakan









Wednesday, August 10, 2011

:::Kek Batik Milo:::

Saje nak kongsi cerita pasal wat kek batik milo ni...maklumlah masuk ni dah 3x mencuba...1st buat kek batik coklat xberapa nak menjadi...pastu yg 2nd pun kurang jadi gak....masuk ni yg ke 3,harap2 menjadi lah...tu yg  nak share.....Hari isnin baru2 ni try wat kek batik milo ni....husband sy pun ikut tolong tau....kalau kawan2 nak try wat (mana yg dah tau tu leh la share nga sy kalau nak kongsi & tambah2 pape).Tengok lah dari mula sampai habis erk....jom try...senang jer watnya....

Bahan2:
  • 1 bungkus biskut marie hupseng (ape2 jenama pun xper)
  • 1 buku buttercup
  • 1 tin susu pekat
  • 1 1/2 tin milo (sukat menggunakan tin susu tadi)
  • 1 1/2 tin air
Cara memasak:

1.Patah-patahkan biskut marie
saya lebih suka patah2kan dulu biskut ni,ada setengah org patah2kan kemudian,masa tengah pekatkan milo dalam kuali.

2.Cairkan butter dalam periuk/kuali besar (xsempat nk ambil gambar)

3.Pastu masukkan bancuhan susu,milo dan air setelah butter cair ke dalam periuk/kuali.

4.Kacau sehingga pekat,adalah dalam 1/2jam nak kacau sampai pekat,pastikan api kena control jangan sampai hangit.

5.setelah pekat masukkan biskut yang telah dipatah2kan tadi....matikan api dulu sebelum masuk biskut,pastu gaul2kan biskut bagi rata.Xperlu terlalu lama semasa gaul untuk ratakan,bagi biskut tu rangup2 sikit masa makan ti....

6.Masukkan dalam loyang dan tekan2 bagi padat...

7.Bila dah diratakan,biarkan sejuk sekejap,pastu barulah masuk dalam peti ais.

8.Simpan dalam peti ais dulu,nanti/esok barulah potong.Ni gambar yang dah potong lupa nak ambil.

ni contoh sahaja,macam ni lah kalau dah potong....leh makan....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

JOM KLIK SINI